Fakultet političkih nauka Centar za medije

Studijska putovanja u Holandiju i Veliku Britaniju

Deset najboljih studenata novinarstva je u sklopu projekta "Unapređenje političkog izveštavanja u Srbiji" provelo mesec dana na studijskom boravku u medijskim kućama i školama novinarstva u Holandiji i Velikoj Britaniji. Ove posete su studentima omogućile uvid u medijske prakse i načine izveštavanja o značajnim političkim temama u te dve evropske zemlje.

Studentima koji su boravili u Holandiji je prva stanica bio Tribunal u Hagu gde su prisustvovali suđenjima, a jedno od najzanimljivijih bio je slucaj Haradinaj. Rukovodioci sektora Tribunala su se predstavili kratkim prezentacijama o svojim zaduženjima. Studenti su se, između ostalog, upoznali i razgovarali sa Olgom Kavran, portparolom Tužilaštva, Bobom Reidom, istražiteljem, Mirkom Klarinom, novinarom SENSE, Timothy McFadden-om, načelnikom pritvorske jedinice.

Nakon nedelju dana usledila je selidba u Mastriht gde je u organizaciji Evropskog centra za novinarstvo (Europen journalism center) održan trodnevni kurs ''Innovation journalism'' na kojem su predavali eminentni predavaoci. Po završetku kursa organizovana je poseta Evropskoj komisiji u kojoj su studenti prisustvovali redovnoj pres konferenciji.

Tokom boravka su posetili lokalne i regionalne holandske i belgijske medije. Imali su priliku da steknu uvid u organizaciju rada i atmosferu u redakcijama regionalnih novina Dagblad de Limburger u Sitardu, zatim Het Belag van Linburg u Haseltu (Belgija), regionalnoj televiziji L1 u Mastrihtu, novina Volkskrant u Amsterdamu i drugih medija.

Pet studentkinja koje su boravile u Velikoj Britaniji imale su priliku da pohađaju radionice namenjene unapređivanju izveštavanja i da imaju dvonedeljnu stručnu praksu na BBC-ju. One su prisustvovale Letnjoj školi istraživačkog novinarstva koju je organizovao London City University, a predavači su bili eminentni britanski i svetski novinari (Seymour Hersh, David Leigh, Roman Schleynov...). Sledeća nedelja bila je rezervisana za 'Institute for War and Peace Reporting', a poslednjih 14 dana boravka u Londonu studentkinje su imale strucnu praksu na radiju BBC (emisije Newshour, World Have Your Say i The World at One and PM), kao i na televiziji BBC World (emisija Hard Talk).

Studenti četvrte godine i apsolventi koji su ove godine dobili jednomesečni studijski boravak su: Anđelka Živković, Bojana Barlovac, Irena Jerković, Katica Đurović, Marija Dedić, Marko Jeličić, Vesna Lapčić , Jelena Đelić, Slađana Lazić i Tatjana Loš. Po povraku su svoje utiske preneli mlađim kolegama, profesorima i predstavnicima OEBS-a i Holandske ambasade.