Факултет политичких наука Центар за медије

Студијска путовања у Холандију и Велику Британију

Десет најбољих студената новинарства је у склопу пројекта "Унапређење политичког извештавања у Србији" провело месец дана на студијском боравку у медијским кућама и школама новинарства у Холандији и Великој Британији. Ове посете су студентима омогућиле увид у медијске праксе и начине извештавања о значајним политичким темама у те две европске земље.

Студентима који су боравили у Холандији је прва станица био Трибунал у Хагу где су присуствовали суђењима, а једно од најзанимљивијих био је слуцај Харадинај. Руководиоци сектора Трибунала су се представили кратким презентацијама о својим задужењима. Студенти су се, између осталог, упознали и разговарали са Олгом Кавран, портпаролом Тужилаштва, Бобом Реидом, истражитељем, Мирком Кларином, новинаром СЕНСЕ, Timothy McFadden-om, начелником притворске јединице.

Након недељу дана уследила је селидба у Мастрихт где је у организацији Европског центра за новинарство (Europen journalism center) одржан тродневни курс ''Innovation journalism'' на којем су предавали еминентни предаваоци. По завршетку курса организована је посета Европској комисији у којој су студенти присуствовали редовној прес конференцији.

Током боравка су посетили локалне и регионалне холандске и белгијске медије. Имали су прилику да стекну увид у организацију рада и атмосферу у редакцијама регионалних новина Dagblad de Limburger у Ситарду, затим Het Belag van Linburg у Хаселту (Белгија), регионалној телевизији Л1 у Мастрихту, новина Volkskrant у Амстердаму и других медија.

Пет студенткиња које су боравиле у Великој Британији имале су прилику да похађају радионице намењене унапређивању извештавања и да имају двонедељну стручну праксу на BBC-ју. Оне су присуствовале Летњој школи истраживачког новинарства коју је организовао London City University, а предавачи су били еминентни британски и светски новинари (Seymour Hersh, David Leigh, Roman Schleynov...). Следећа недеља била је резервисана за 'Institute for War and Peace Reporting', а последњих 14 дана боравка у Лондону студенткиње су имале струцну праксу на радију BBC (емисије Newshour, World Have Your Say и The World at One and PM), као и на телевизији BBC World (емисија Hard Talk).

Студенти четврте године и апсолвенти који су ове године добили једномесечни студијски боравак су: Анђелка Живковић, Бојана Барловац, Ирена Јерковић, Катица Ђуровић, Марија Дедић, Марко Јеличић, Весна Лапчић , Јелена Ђелић, Слађана Лазић и Татјана Лош. По повраку су своје утиске пренели млађим колегама, професорима и представницима ОЕБС-а и Холандске амбасаде.