Fakultet političkih nauka Centar za medije

Gostovanja američkih profesora

U toku trogodišnje saradnje američki profesori su posećivali FPN jednom u školskoj godini u periodu kada se organizuje i stručna radionica. Profesori sa Džordžija Univerziteta su imali priliku da se upoznaju sa radom, ne samo Fakulteta, već i nekih od najvažnijih medijskih kuća i novinarskih udruženja u Srbiji.

Gosti Fakulteta politčkih nauka maja 2007. godine su bili dekan Grejdi Koledža dr E. Kalpeper Klark (E. Culpepper Clark), profesori Džejms MekDženkins (James McJunkins) sa Klark Atlanta Univerziteta, Karolina Akosta-Alzuru (Carolina Acosta-Alzuru) profesor na Grejdi Koledžu, Li Beker (Lee Becker) i Tudor Vlad (direktor i pomoćnik direktora Koks Centra) i Andrea Stone, novinarka USA Today. Pored učestvovanja u radionici, vreme u Beogradu su iskoristili i za posetu Nezavisnom udruženju novinara Srbije i Radio-televiziji Srbije i razgovor sa novinarima o medijskoj situaciji u ove dve zemlje.

Dr Vlad je studentima master studija novinarstva održao predavanje na temu "Živeti u budućnosti: komunikacijski izazovi u novoj medijskoj eri".

Profesori Džoržija Univerziteta - Li Beker, En Holifild (Ann Hollifield), Oven Ulaman (Owen Ullmann), Tudor Vlad i Brenda Rajt (Brenda Wright) su tokom boravka u Beogradu maja 2006 posetili Politiku, RTV Studio B, NUNS i učestvovali na radionici o Media menadžmentu. Profesori Holifild i Beker su tom prilikom održali predavanja na teme "Ekonomija medija" i "Uloga medija u oblikovanju američkog javnog mnjenja o ratu u Iraku".

Tokom prve godine saradnje, maja 2005.godine, je pet američkih profesora došlo na studijski boravak u Beograd - Li Beker, Tudor Vlad, Džejms MekDženkins, En Holifild i Kent Midlton (Kent Middleton). Pored radionice i predavanja, organizovani su i individualni susreti sa kolegama, studentima iz redakcije Politikologa i Radija BU i posete redakcijama beogradskih medija.